Легендата на световно кино Марлон Брандо днес щеше да навърши 100 години, припомня Той

...
Легендата на световно кино Марлон Брандо днес щеше да навърши 100 години, припомня Той
Коментари Харесай

100 години от рождението на Марлон Брандо: Спомен за великия актьор

Легендата на световно кино Марлон Брандо днес щеше да навърши 100 години, припомня 

Той е една от най-енигматичните и авторитетни фигура в Холивуд. Неговият гений, еластичност и нетрадиционен метод към авторството трансформират напълно филмовата промишленост и оставят трайна следа върху генерации артисти.

Happy Heavenly Birthday to the great Marlon Brando!
— Classic Hollywood(GP) (@CHC_1927)
Кой обаче е Брандо отвън екрана? Ето някои любопитни обстоятелства за него:

Когато се приготвя за роля, той постоянно слуша записи на репликите си, до момента в който лежи. Актьорът счита, че тази позиция му оказва помощ да се концентрира.

Марлон Брандо е най-младият артист, спечелил премията на Академията за най-хубав артист. Тогава той е на 30 години, а филмът, в който взе участие, е „ На брега “.

Брандо е активист за цивилен права. Той подкрепя движението на афроамериканците и взе участие в митинги и манифестации.

Отказва ролята на Майкъл Корлеоне в " Кръстникът " няколко пъти. Точно тази роля обаче се трансформира в емблематична за него.

Когато печели " Оскар " точно за нея, в знак на митинг против отношението към коренните американци във филмовата промишленост, Брандо изпраща Сачейн Литълфеатер да откаже статуетката от негово име и да прочете изказване по тематиката.

Брандо е удивен от индианската просвета и обичаи, учи езиците им и даже осиновява индиански деца.

Актьорът е прочут със своята бунтовническа и непредсказуема природа. Той постоянно влиза в конфликти с режисьори и продуценти, настоявайки за промени в сюжетите и импровизирайки репликите си по време на фотосите. 

Легендата на киното е изрично срещу насилието над животни и поддържа организации, които се застъпват за етичното отношение към тях.

Марлон има пристрастеност към околната среда. Той интензивно пропагандира за екологични дела и участва в напъните за отбрана на естествените запаси.

Той е разгласен за секссимвол.



Актьорът изигра решаваща роля за възхода на самостоятелното кино придвижване. Решението на Брандо да финансира и взе участие в нискобюджетни самостоятелни филми проправя пътя за бъдещите самостоятелни кинотворци.

Брандо отхвърли няколко емблематични функции по време на кариерата си, измежду които на Джеймс Бонд и в " Полет над кукувиче гнездо ".

Освен актьорският гений, Брандо е и надарен музикант. Той свири на няколко инструмента.

Какъв е житейският път и кариера на именития артист?

Брандо е роден в Оклахома, Небраска. Майка му е от ирландско-английски произход, а татко му – от холандско-германски. Марлон има мъчно детство, поради свадите и проблемите сред родителите му. Той е слаб възпитаник и постоянно бяга от учебно заведение. На 16-годишна възраст е изпратен от татко си във военната академия, само че е изключен от там тъкмо поради проблеми с дисциплината. Въпреки това той приключва учебно заведение.

И по този начин неприятното момче от Оклахома взема решение да насочи силата си към театъра и киното.



През 1944 година Брандо дебютира на Бродуей в пиесата „ Аз помня мама “ (I Remember Mama). Първият огромен триумф на младия артист е присъединяване му в представлението „ Кафене Тръклайн “ (Truckline Café) през 1946 година, а нюйоркските критици го категоризират като най-обещаващия артист на " Бродуей ". През 1947 година той изиграва най-известната си роля на театрална сцена –  Станли Ковалски в драматичната творба на Тенеси Уилямс, „ Трамвай Желание “ (A Streetcar Named Desire), режисирана от Елия Казан.

През 1950 година Брандо изиграва първата си роля на огромен екран във кино лентата „ Мъжете “ (The Men). Той престоява един месец в болница за ветерани, с цел да се подготви за ролята. През 1951 година взе участие във филмовата акомодация на пиесата „ Трамвай Желание “, която му носи първата от четирите следващи номинации за награда на Филмовата академия за най-добра мъжка роля.

Recordando a
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР